Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Spomen na blagoslov samostana

Nakon svečane euharistije na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2016. u prostorijama samostana Svetog Duha okupila su se braća svetoduškog samostana s članovima Franjevačkog svjetovnog reda i franjevačke mladeži i sestre Franjevke misionarke iz Asiza. Prigoda za zajedničko “svefranjevačko” okupljanje je spomen na blagoslov samostana.

img_7552_800x534

Prigodni program podijeljen u tri dijela, kojim se je željelo obilježiti spomenutu obljetnicu, vodio fra Josip Ivanović. U prvom dijelu bilo je riječi o novopostavljenoj spomen ploči u klaustru samostana na kojoj stoji:

Kao prognanici s otoka Cresa franjevci konventualci
našli su utočište uz crkvu Svetog Duha  

Novoizgrađeni samostan Svetog Duha blagoslovio je 4. listopada 1922.
Antun Bauer,
zagrebački nadbiskup
i naš veliki dobrotvor rekavši:

„Svrha je dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh da tu šire svjetlo vjere, da puk upute u vršenju kršćanskih dužnosti i vode ga konačnom spasu.
Preporučam svima, da se okupe oko ovih poslanika Božjih, da ih slušaju i pomažu, jer će samo tako u prijateljskim odnosima cvasti kršćanski život.“

Prva redovnička zajednica svetoduškog samostana:
Bonaventura Burić, provincijal – o. Josip Milošević, gvardijan
Ignacije Aljinović, tajnik provincije – o. Ambroz Vlahov, kapelan župe sv. Blaža

U drugom dijelu nakon predstavljanja ploče fra Tomislav Glavnik, zagrebački gvardijan predstavio je novopostavljenu bistu o. Josipu Kupertinu Miloševiću, prvom zagrebačkom gvardijanu, rad akademskog kipara Marijana Glavnika. U govoru o o. Josipu Miloševiću koristio je odabrane ulomke iz kronike Zagrebačkog samostana, koje na dirljiv, ali i snažan način govore o ulozi i veličini o. Josipa (Joze) u dolasku franjevaca konventualaca na Sveti Duh, te u njegovom angažmanu za hrvatsko pitanje prve polovice 20. stoljeća.

img_7570_800x534

U trećem dijelu predstavljene su dvije slike (ulje na drvu), rad slikara Ante Baktera. Slike su postavljene u vanjske niše Dvorane sv. Franje u koju se ulazi iz prostora samostanskog klaustra.  Jedna slika prikazuje samostan i crkvu sv. Frane u Cresu odakle su braća protjerana 1919. godine, dok druga prikazuje svetoduski brijeg sa samostanskim kompleskom, gdje su braća uselila 1922. godine.

Fra Tomislav Glavnik zahvalio je svima prisutnima na nazočnosti, a posebno obojici umjetnika, koji su darovali svoja djela i na taj način uljepšala ulaz u samostan Svetog Duha i samostanski klaustar. Gvardijan je najavio da će se o blagdanu sv. Antuna Padovanskoga 2017. godine u klaustar postaviti još tri biste: dr. Antunu Baueru, zagrebačkom nadbiskupu i našem dobrotvoru, o. Bonaventuri Buriću, provincijalnom ministru i prvom župniku župe sv. Antuna, te o. Ambrozu Vlahovu, gvardijanu i graditelju Svetišta sv. Antuna Padovanskog.

Po završetku programa okupljena braća i sestre franjevačke obitelji nastavili su zajedničko prijateljevanje oko zajedničkog stola.