Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Devetnica sv. Antuna

“Život je svetih kao zidarov visak kojim se provjerava okomitost zida. Kada se slave svetački blagdani, tada se kao viskom provjerava život vjernika. Slavimo, dakle, njihove blagdane tako da nam oni budu mjerilo naše moralne ispravnosti. Stoga je smiješno njihove blagdane slaviti obilnim jelom, kada znamo da su oni osvojili nebo postom i pokorom.” (sv. Antun Padovanski)

UVODNA MOLITVA

O slavni sveče sv. Antune, ti osobiti zaštitniče kršćanstva, ja, želeći te iz svega srca hvaliti i isprositi tvoj zagovor od Boga, kanim uz pomoć Božju na tvoju čast obaviti ovu devetodnevnu pobožnost, pohađati tvoj oltar i prisustvovati svetoj misi na slavu Božju i tvoju čast. Odlučujem da ću se za ove pobožnosti ispovjediti i pričestiti. Samo te molim, sv. Antune, da se udostojiš primiti ovu moju pobožnost i isprositi mi za dušu i tijelo od dragoga Boga potrebite milosti.

PRVI DAN

O slavni sv. Antune, ti ljubitelju svih kreposti, čuj poniznu našu molbu i isprosi nam od Boga milost da postojano hodimo putem straha Gospodnjega. To te molimo za tvoju naklonost prema pobožnosti i svetosti kojom si od svoje mladosti blistao.

Sad se izmoli krunica i litanije svetom Antunu. *na kraju teksta.

DRUGI DAN

O sveti Antune, ti uzore svetosti, izmoli nam stalnu mržnju na grijeh i goruću ljubav za krepošću. Molimo te po tvojem čeznuću za savršenošću kojom si se u redu svetog Franje među braćom odlikovao.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

TREĆI DAN

O veliki Antune, ti svjetlo Crkve, isprosi nam od Boga milost da svomu bližnjemu svijetlimo dobrim primjerom. To te molimo za tvoj kreposni život koji si ti u redu svetog Franje provodio kao najljepši uzor svima.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

ČETVRTI DAN

O revni slugo Marijin, revni štovatelju Isusa Krista, sveti Antune, užeži i u našem srcu ljubav prema Isusu i Mariji. Molimo te to za ono neopisivo veselje koje je osjetila tvoja duša dok je dijete Isus počivao na tvojim rukama.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

PETI DAN

O sveti Antune, ti si svjetlo nevjernika; isprosi nam od Boga milost da u svetoj vjeri ne kolebamo, nego da sveto Evanđelje uvijek neustrašivo branimo i po njegovoj božanskoj nauci živimo. Molimo te za ovo tvoje propovijedanje i čudo kojim si nevjernike priveo štovanju Presvetog oltarskog sakramenta.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

ŠESTI DAN

O čudotvorni sveti Antune, ti oče sirota i nevoljnika, tebi izručujemo sve bijede i nevolje, čuvaj nas od pogibli duše i tijela. To te molimo za moć čudesa kojima te je Gospodin proslavio. Amen.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

SEDMI DAN

O sveti Antune, hrabri pobjedniče svih napasti, izmoli nam jakost u napastima da tako ne bude za nas izgubljena dragocjena Krv božanskog Spasitelja. Isprosi nam u času smrti pomoć protiv svih navala zlobnog duha. Molimo te za onu pobjedu koju si često puta u životu, a osobito na času smrti nad neprijateljem izvojevao.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

OSMI DAN

Sveti Antune, mučeniče željom, učini da budemo spremni radije krv svoju proliti za Isusa koji je radi nas umro nego da zanemarimo njegovu božansku nauku. Izmoli nam tu milost za onu vruću težnju koja te dan i noć vukla za mučeničkom smrću.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

DEVETI DAN

O moćni zagovorniče kod Boga, sveti Antune, ti svjetlo i diko grada Padove, zauzmi se za nas, pomozi nam u svakoj bijedi i nevolji. Za to te molimo po onoj velikoj odlici koju ti je Bog udijelio kao nagradu za tvoje zasluge i izvrsne kreposti. Amen.

Sad se moli krunica i litanije svetom Antunu.

ZAKLJUČNA MOLITVA

Milostivo primi, o Bože moju prošnju i okruni moje smjerno pouzdanje koje stavljam u zasluge Isusove i zagovor svetog Antuna; utješi moje ražalošćeno srce i milošću mi svojom pomozi u ovoj nevolji. Pokaži se na meni pravim pomoćnikom i spasiteljem, kao što te veličaju i slave bezbrojni koje si tako milostivo uslišao i iz njihove ih nevolje oslobodio.

I tebe, veliki prijatelju Božji, sveti Antune, ponovno molimo za tvoje vanredne milosti kojima si na zemlji svijetlio i kojima si nedokučivo blaženstvo u nebu postigao, te za onu svetu ljubav kojom si pobožno svoje srce često Bogu i Spasitelju predavao, da me svojim zagovorom u mojoj nevolji podupreš svojom moću koju ti je Bog dao, te mi od njega potrebitu milost isprosiš. Amen.