Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Relikvije sv. Antuna

Relikvije sv. Antuna se u Bazilici nalaze na dva ključna mjesta: u oltaru (postavljene pri Posveti crkve 24. studenoga, godine 1984.) i na zavjetnom mjestu (u staklenom prostoru za relikvijar, desna lađa, iz Padove) koji je pod alarmom i videonadzorom.

U župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu u utorak, 14. veljače 2012. godine postavljen je relikvijar sa svečevim originalnim moćima. U relikvijaru se nalaze moći svetoga Antuna koje smo bili dobili od čuvara groba svetoga Antuna u Padovi, a koje je 2011. godine donio provincijal padovanske provincije.

Duhovni i liturgijski program započeo je izlaganjem relikvijara štovateljima na čašćenje, nastavljen je molitvom krunice i pjevanom večernjom u čast svecu cijeloga svijeta. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Martin Jaković, a propovijedao je fra Ivan Bradarić, urednik Veritasa – Glasnika svetoga Antuna Padovanskoga, u koncelebraciji s ostalom braćom samostana.

Fra Ivan je objasnio zašto se relikvije postavljaju baš na taj dan:

Trideset i dvije godine nakon svečeve smrti, godine 1263., kada su braća odlučila njegove posmrtne ostatke premjestiti u novu baziliku, otvorivši kovčeg, koji je sadržavao posmrtne ostatke, generalni ministar franjevačkoga Reda Bonaventura iz Bagnoreggia s iznenađenjem je primijetio kako je Antunov jezik netaknut te ne pokazuje nikakve znakove raspadanja koje je bilo obuhvatilo ostatak tijela. Pokazujući tu dragocjenu relikviju vjernicima, sveti je Bonaventura uskliknuo: ‘O jeziče blagoslovljeni, koji si uvijek blagoslivljao Gospodina, i druge si blagoslivljati učio, sad je očito kakve te zasluge uzvisiše pred Bogom’. Ovo je do danas ostala molitva koju vjernici često mole. U spomen na taj događaj u padovanskoj bazilici se slavi dan te poznate relikvije. Svečev neraspadnuti jezik upućuje nas na njegovo gorljivo propovijedanje Evanđelja.

Nakon euharistijskoga slavlja relikvijar je u procesiji unesen u kapelicu Svetoga Križa, koja se nalazi s desne strane od oltara u župnoj crkvi, gdje je postavljen svim vjernicima na čašćenje. Postavljanjem relikvijara u Zagrebu sveti Antun svim svojim vjernim štovateljima postao je još bliži.

U nedjelju, 12. ožujka 2017. u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu blagoslovljeno je zavjetno mjesto u koje je smješten relikvijar s moćima sv. Antuna te je relikvijar premješten iz kapelice Svetog Križa na zavjetno mjesto.

Naime, 1945. godine, zatvorena su bočna crkvena vrata, koja gledaju prema ulici Svetog Duha, zbog čestih ometanja litrugijskih slavlja od strane komunističke mladeži. Tijekom vremena nije bilo potrebe za otvaranjem bočnih vrata, a kako je Samostan Svetog Duha dobio relikviju i moćnik sv. Antuna od Papinske bazilike sv. Antuna u Padovi, tražilo se prikladno mjesto za njegove smještanje. Na inicijativu samostanskog bratstva, arhitekt Željko Kovačić je izradio arhitektonski projekt, koji je potom odobren od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u lipnju 2016. godine. Usvojeni i odobreni arhitektonski projekt prati ideju i linije jednostavnog i skladnog projekta crkve, kako ju je zamislio Juraj Denzler, projektant crkve i arhitekt Bernardo Bernardi, projektant jednog dijela crkvenog interijera. Radovi oko otvaranja bočnih vrata i izmještanja zida započeli su u rujnu 2016. da bi se nakon pomnih priprema nastavili početkom 2017. godine. Radovi su realizirani uz materijalne darove štovatelja sv. Antuna i Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca. Kamenarske radove izvela je firma F.I.C., vl. Mladena Kvesića iz Zagreba, stolarsko-strojobravarske radove izvela je firma SENČAR-METAL, vl. Josipa Senčara iz Nedelišća, restauratorske radove izveo je viši konzervator-restaurator Ante Čulo, zaštitnu stakleno-metalnu vitrinu za relikvijar izradila je firma GLASSBAU-HAHN iz Frankfurta, a video nadzor i alarmni sustav uvela je firma ECCOS inžinjering iz Zagreba. Relikvijar prikazuje sv. Antuna koji drži Bibliju jer je poznat kao znameniti propovjednik, ljiljan čije nam je značenje objašnjeno na više mjesta i stalak za relikviju koji je odvojiv od ostatka. U posjedu smo relikvije prvoga reda. Brojna svjedočanstva uslišanih molitava, ozdravljenja, položenih ispita i drugih milosti zadobivenih upravo u ovome svetištu svjedoče o posebnosti ovih relikvija. Priliku za štovanje imamo svakoga utorka u godini, ali i prije i nakon svake svete mise tj., kadgod je Bazilika otvorena! Utecimo se svetom Antunu!

SVJEDOČANSTVA DOBIVENIH MILOSTI

PO ZAGOVORU SVETOG ANTUNA