Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Antunovski hod mladih

Antunovski hod mladih nastao je po uzoru na padovanski „Cammino di sant’Antonio“ koji se svake godine održava u Sjevernoj Italiji. Nadahnuće za hod prepoznali su odgojitelj fra Stjepan Brčina i tadašnji župnik, fra Roko Bedalov.

Cilj je bio, povezujući dva Antunova svetišta – istočno u Sesvetskim Selima i zapadno na Svetom Duhu – proširiti, posebno među mlađom populacijom, štovanje sv. Antuna Padovanskoga te je Hod ujedno i jedan od pripremnih događaja za Svečevu svetkovinu, 13. lipnja pa se načelno uvijek i održava subotu prije toga dana.

Svaki Hod započinje svetom misom (u Sesvetskim Selima), a nastavlja se formiranjem procesije. Tijekom cijelog Hoda moli se, pleše, pjeva i svira. Prilika je to i za nova poznanstva, druženje, a sve s ciljem rasta u vjeri i približavanja Gospodinu. Sudionici Hoda imaju priliku pristupiti sakramentu pomirenja prije euharistijskoga slavlja.

Po prvi puta do sada, 2023. godine, u križ koji je predvodio Hod bile su ugrađene relikvije sv. Antuna te su i one obišle rutu od župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima do istoimene bazilike na Svetom Duhu, a nošena su i pisma s nakanama vjernika koji fizički nisu mogli sudjelovati u Hodu.         

Ovaj šesnaest kilometara dugi Hod prate radosna pjesma i molitva te ples te program na dvjema postajama: kod franjevačkog samostana Hercegovačke franjevačke Provincije i crkve Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi te na središnjem zagrebačkom trgu, koje tijekom cijele godine pripremaju, a na Hodu izvode članovi Evangelizacijske zajednice „Sveti Duh“. Hod se nastavlja do bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, gdje fratri radosno dočekaju mlade uz tradicionalni blagoslov hodočasnika na ulazu u Baziliku koja je postala pretijesnom za sve sudionike, pa se program prenosi i na videozidu izvan nje.

U prisutnosti živoga Isusa tijekom klanjanja, hodočasnici mogu zaroniti u duboku molitvu i zahvaliti na svim milostima kojima ih Gospodin daruje i na svemu što su doživjeli na Antunovskom hodu mladih. Bazilika je uvijek ispunjena radošću, zajedništvom, ljubavlju, što se nastavi i na druženju ispred nje.

Antunovski hod mladih organizira Centar za duhovna zvanja Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca na čelu s fra Stjepanom Brčinom, voditeljem Centra u suradnji sa spomenutim Župama. Evangelizacijska zajednica „Sveti Duh“, kao jedan od organizatora, svake godine pripremi i pretprogram te cijelim putem animira mlade.

Broj sudionika na Hodu iz godine u godinu raste, a ako želite pomoći organizaciji istoga, javite se u župni ured ili voditelju Centra, fra Stjepanu.