Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Preminuo dr. Nikola Benković

U srijedu 12. siječnja 2022. u 70. godini života iznenada je preminuo dr. Nikola Benković. Angažirani vjernik župe sv. Antuna Padovanskog, dugogodišnji liječnik braće svetoduškog samostana i član pastoralnog vijeća u više mandata.

Već kao srednjoškolac i student aktivan je na Svetome Duhu u raznim zajednicama mladih. Jedan je od pokretača i urednika Lista mladih “Mi” koji je tada nastao. Obitelj Benković rasla je i živjela uz svetoduške fratre koji su vršili razne službe u samostanu ili župi, te su svi kao suradnici raznih župnika i kapelana sudjelovali u mnogim aktivnostima i događanjima. Cijeli svoj radni vijek dr. Nikola je proveo u Klanjcu gdje je uz vođenje ambulante obiteljske medicine vršio i službu ravnatelja Doma zdravlja Klanjec. Kroz tolike godine upoznao je i volio Klanječki kraj i ljude, a do smrti je bio predsjednik Matice Hrvatske u Klanjcu. Cijenjen i ugledan, lijepo je surađivao sa župnicima i gvardijanima klanječkog samostana, a povodom odlaska u mirovinu dobio je i Plaketu grada za životno djelo.

Dr. Nikola Benković je kroz 40 godina liječio više generacija fratara, te je 2012. godine, iz ruku tadašnjeg provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franevaca konventualaca, primio počast Dobrotvora provincije i medaljon sv. Jeronima, zbog posebne pažnje i nesebičnog pružanja zdravstvene zaštite. Time je kao dobročinitelj ubrojen među duhovnu subraću Provincije „… da uživa duhovne blagodati uobičajene od pamtivijeka u dugoljetnoj povijesti Reda i Provincije“.

Mi fratri pamtit ćemo ga po njegovoj stručnosti, ljudskosti i empatiji prema svakome u želji da pomogne, osobito starima i umirućima. Dragi doktore Nikica hvala ti na vrlinama koje su te krasile. Strpljivosti, razumijevanju, pristupačnosti i komunikativnosti. Neka te dobri Bog nagradi za svako dobro djelo.

Djeci, supruzi, bratu i obitelji iskrena sućut!

Sprovod će biti na Mirogoju u utorak 18. 01. 2022. u 13.20, a pogrebna misa u 15 sati u župnoj crkvi sv. Antuna na Svetom Duhu.