Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Treći utorak u čast sv. Antuna 2023.

U našoj je Župi u tijeku pobožnost „13 utoraka sv. Antunu“. Trećeg utorka, 28. ožujka misno slavlje predvodio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, OFMConv.

Fra Tomislav je u propovijedi primijetio da fascinira kako „Trinaest utoraka sv. Antunu“ privlače vjernike da dođu u baziliku.

„Došli smo s punom korpom svojih molitava pred lice Božje i svaki očekuje uslišanje od Isusa po posredovanju sv. Antuna. On nije spasitelj nego posrednik. S pravom možemo reći: ‘Sv. Antune moli Boga za nas da nas grijeh totalno ne rastoči, da dođemo k spasenju.’ To može reći svatko od nas koji na ispravan način u korizmenom vremenu na Antunov utorak želi doći u vječni život“, pojasnio je fra Tomislav.

U propovijedi je govorio i o važnosti prihvaćanja križa u životu. „I sveci su rekli da bez križa nema spasenja. (…) Kad vam je najteže u životu i kad ne znate izlaz, a vidite da ste poniženi i zgaženi zbog svog života i briga koje imate, bolesti ili drugih stanja u kojima se nađete, da ne znate kako ćete, upravo tu Bog progovara i kaže ovo: ‘Vjeruj čovječe, vjeruj!’ To je bitno. Ne posustati. Zato se kršćanin nikada neće odreći križa koji mu je uvijek putokaz. Treba vjerovati do kraja i onda Božja pedagogija ide dalje“, rekao je fra Tomislav.

„Znam da nije lako vjerovati kad nas pritisne križ i kad nam bude teško. A kad stvari prođu i kad se osvrnemo, onda dolazi ono što je današnja zborna molitva rekla, a to je da želimo iščitati Božju volju onakvu kakva jest, a da bismo ju mogli iščitati potrebno je ustrajati do kraja“, kazao je fra Tomislav.

Hodočasnicima koji dolaze u baziliku uputio je poziv, rekavši: „Kad dođete pred zemne ostatke sv. Antuna koji je svojim životom jedan znak putnicima na ovoj zemlji, molite samo za jedno, za ustrajnost i za dobar put prema vječnosti. To je jedino zašto se isplati moliti jer i bolesti i brige će doći i proći, ali važno je ne izgubiti dušu.“

„Sv. Antun koji je bio apostol riječi Božje, da su za njega i pohvalu rekli da je napamet znao cijelo Sveto pismo, simbol je toga: vjerovati riječi Božjoj, riječi Kristovoj koja nikad neće proći. Kad se vratite u svakodnevicu uvijek treba reći: što god bilo, ja ne odustajem jer ne mogu drugačije. Gledam na križ Kristov, gledam svoj križ, i nadam se vječnosti“, zaključio je fra Tomislav.

Svećenike i vjernike na početku mise pozdravio je rektor manje bazilike fra Ivan Marija Lotar, OFMConv.

Na misi su među brojnim vjernicima bili i hodočasnici iz Župe Uznesenja BDM iz Stenjevca te vjernici Gornjogradskog dekanata.

Prijenos pobožnosti „Trinaest utoraka“ sa Svetog Duha može se pratiti utorkom u 19 sati u programu Hrvatskoga katoličkog radija, LaudatoTV i TV Herceg Bosne te na Facebook stranici HKR-a i Laudato TV.

Izvor: IKA
Foto: Badrov