Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Pripreme za Antunovo i bogat vikend

U našoj Bazilici sv. Antuna Padovanskog krenule su pripreme za Antunovo na svim poljima 😊

Tako je i naše mjesno Bratstvo OFS-a , tradicionalno u suradnji sa župljanima, punilo blagoslovljenu vodu kako bi bili spremni u šatoru nabožnih predmeta naše Bazilike.

Odbor za organizaciju Antunova i Bratstvo sv. Franje ovih su dana održali pripremne sastanke za proslavu Tijelova i Antunovih dana, a mlađi redari se revno pripremali i dogovarali sve potrebno za peti Antunovski hod mladih.

Zajedništvo svetog Franje, radost, ljubav, jelo i pilo isprepleteno je radom.

U proteklom tjednu Zagrebački katedralni mješoviti zbor pod vodstvom gospodina Matije Škvorca održao je Uskrsni koncert, u petak, 19. 5. 2023. godine, uz pratnju Akademskog harmonikaškog orkestra Ivan Goran Kovačić. Koncert se održao nakon večernje svete mise, a na programu su bile skladbe poznatih skladatelja kao što su Mozart, Vivaldi, Handel, Bach, Klobučar i drugi. Hvala gospođi Ivani Meheš na organizaciji!

Održana je kod nas i smotra dječjih zborova “Zlatna harfa” na kojoj je nastupio i naš dječji zbor “Antunovi slavuji”.

Ovaj vikend su nas posjetili mladi iz HKM iz R. Njemačke koji su hodočastili na duhovnu obnovu “Progledaj srcem”, a bili su smješteni po obiteljima u našim Župama. Njihovim riječima:

“Dragi naši gostoprimci,

Tako puno dojmova za tako kratko vrijeme teško je ukratko opisati u u nekoliko rečenica.

Želja obiju zajednica, Balingen i Ebingen, bila je da kao skupina mladih posjete koncert “Progledaj srcem”. Ali kako, kada i gdje, bila je teška i slatka zadaća tima zaduženog za organizaciju na čelu sa našim don Senkom. Božjim proviđenjem našli smo se jedni drugima na putu i tako ste nas po našem dolasku primili u više nezgodno nego zgodno vrijeme. Pored svih vaših obveza, i proštenja i Zlatne harfe, našli ste nam smještaj u obiteljima i primili mladiće kod sebe u samostan. I jedni i drugi su prezadovoljni sa prijemom i događajima koji su se zbili u tako kratko vrijeme.

Najvažniji su svakako koncert u subotu i zajedno provedeno vrijeme u nedjelju poslijepodne.

U subotu su svi bili duhovno-glazbeno okrijepljeni i rado odmarali u samostanu ili kod obitelji.

U nedjelju, odmorni, okrijepljeni vrhunskim gulašom i čobancem, obišli jezgru grada Zagreba, neki i po prvi put. Kao finalni događaj uslijedila je sv. Misa na kojoj smo uživali kod stola riječi i kruha. Na zajedničkom druženju upoznali smo Framaše i novu dimenziju poslijemisnog druženja kroz razmatranje Znanja, kao dara Duha Svetoga. U povratku koji je uslijedio nakon zajedničke molitve, zahvale i blagoslova, iznosili smo jedni drugima vlastite doživljaje i ideje za budućnost u našim zajednicama. Ovdje je to malo teže za ostvarivanje jer je udaljenost nekih mladih i desetke kilometara, ali ne i nemoguće jer ljubav sve podnosi. Drago mi je da su naši mladi vidjeli svoje vršnjake u domovini koji su nam letvicu postavili visoko. Uz Božju pomoć i vjeru krećemo s novim idejama izrečenim u busu. Uskoro vam javimo novosti.

Voditelj Ilija Uvalić. “

Duhove smo dočekali duhovskim bdjenjem kojega je predmolilo fra Filip Pušić uz pomoć Franjevačke mladeži, a proslavili u radosti zajedništva organiziravši ručak za volontere i župne suradnike u klaustru našega samostana.

A u nedjelju nas tek čeka specijalitet. Naš orguljaš g. Milan Hibšer održat će koncert u devetnici pred Antunovo. O čemu se radi, pogledajte na plakatu, a o svemu ovome i na fotkama.