Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Život svetih nadahnuće je svima

Od 19. listopada do 2. studenog 2023. godine u našoj je bazilici otvorena izložba euharistijskih čuda blaženoga Carla Acutisa, a ujedno su bile izložene i relikvije blaženog Carla. Tom prilikom je majka Carla Acutisa, Antonia Salzano Acutis, hodočasnicima, a posebno mladima uputila prigodnu pisanu riječ:

“Srdačan pozdrav sudionicima na izložbi Euharistijskih čudesa u Zagrebu mog sina Carla. Sretna sam što se ovom izložbom možete približiti Euharistiji koja je Bog među nama za što se nadam i molim; to je najnadnaravnija stvar što je imamo na zemlji prema Isusovom obećanju: “Evo, ja sam s vama do svršetka svijeta”. Uistinu, kada blagujemo Euharistiju, mi jedemo izvor ljubavi jer Bog je ljubav, kako kaže sveti Ivan apostol. Cilj svetoga života je ljubiti Boga iznad svega i bližnjega kao samoga sebe; a kada blagujemo Euharistiju mi ​​uistinu jedemo izvor ljubavi. A Isus nam pomaže da rastemo u ovoj sposobnosti da ga volimo i također da ljubimo svoje bližnje. Zato ju je Carlo nazvao autocestom do neba. Nadam se da ćete kroz ovu izložbu u kojoj su prisutna i najnovija euharistijska čuda priznata od strane Crkve i znanstvene zajednice, moći dozrijevati i meditirati o važnosti Euharistije i o dogmi o stvarnoj prisutnosti Isusa koji je uistinu istinski prisutan u posvećenom kruhu i vinu. Molim se za vas i šaljem vam veliki (abbraccio) zagrljaj.”

Prigodom otvorenja izložbe, isusovac p. Božidar Nagy je istaknuo djelo i lik blaženog Carla kao uzor mladima, a Marija Boras i Patricia Gojani u dvorani Antonio su održale prigodno predstavljanje života i svetosti bl. Carla.

Izložba je otvorena 19. listopada u 18.30 sati, a nakon otvorenja je nastavljen program Duhovno duhovitih večeri.

Izložbu možete pogledati još na svetkovinu Svih svetih i na Dušni dan. Nakon naše bazilike, izložba nastavlja svoj put prema Pakracu.