Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Održana liturgijska formacija za lektore i izvanredne služitelje pričesti

U utorak, 7. studenoga u dvorani Antonio fra Zlatko Vlahek, doktor liturgike i naš subrat, održao je liturgijsku formaciju za lektore i izvanredne služitelje pričesti župâ Sv. Antuna i Sv. Maksimilijana. Tema je bila predstavljanje papinog dokumenta “Desiderio desideravi” uz mnoštvo srodnih podtema i pitanja.
Cilj je ovoga predavanja bio podsjetiti na ulogu, važnost i mjesto liturgije u životu vjernika laika, posebno onih koji su pozvani u Crkvi služiti “bliže oltaru”.
Ovakvi susreti su važni jer omogućuju trajnu formaciju već educiranih vjernika koja ih drži na pravome putu vjere i duhovnosti.
Nakon predavanja, uslijedilo je mnoštvo pitanja što je samo dokaz koliko su ovakvi susreti poželjni, potrebni, aktualni i zanimljivi.

Dobivanjem statusa manje bazilike, preuzeli smo obvezu organizacije liturgijskih konferencija i susretâ i ovo je prvi u nizu, nakon prošlogodišnje formacije izvanrednih služitelja pričesti.
Sljedeći će se susret održati 4. prosinca u 19.45, također u dvorani Antonio, kada ćemo predstaviti dokument II. Vatikanskog koncila “Sacrosanctum concilium”, konstituciju o svetoj liturgiji.
Time ćemo obilježiti 60 rođendan ovoga Dokumenta i razgovarati o dosezima, novosti i primjenjivosti istoga u vremenu u kojem živimo.
Susret je otvoren svima.