Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Proslava 30. godišnjice Frame Sveti Duh

U nedjelju 19. studenog 2023. u bazilici svetog Antuna Padovanskog Frama Sveti Duh osim izricanja obećanja proslavila je svojih 30 godina postojanja. Sveto misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko Hontić, u koncelebraciji s fra Filipom Pušićem, duhovnim asistentom Frame, fra Ivanom M. Lotarom, fra Josipom Petonjićem, fra Zvonimirom Pervanom, fra Vladimirom Vidovićem, fra Filipom Musom, fra Matijom Marijićem i fra Tomislavom Glavnikom, a misu je animirao zbor Evangelizacijske zajednice “Sveti Duh”. U samoj procesiji, u kojoj su framaši također sudjelovali, bilo je zaista predivno. Svaki framaš nosio je u ruci ružu, koja je ukrasila križ tau ispred oltara. Obećanici su nosili bijele ruže kao znak krštenja, kao spomen na svoja krsna obećanja, a ostali framaši crvene ruže kao simbol Duha Svetoga. Uz puno simbolike, bilo je i puno topline, radosti, zajedništva i ljubavi. Jer gdje je Bog, tu je i ljubav jer “Bog je ljubav” (1 Iv 4,16). Dvadeset i jedan obećanik odlučio je stati pred Gospodina i obnoviti svoje krsno obećanje. Sljedećih godinu dana ovi će se framaši svaki dan posvećivati službi Bogu i braći ljudima onako kako je to činio naš sveti Franjo, koji je u svakome prepoznao lice Krista koji ga je pozivao na ono dobro, na služenje i na ljubav. ,,Idi, Franjo, i popravi moju Crkvu” poziv je koji je Bog uputio Franji, ali upućuje ga danas i svakome od nas jer smo upravo mi ta živa Crkva. I ovi framaši dokaz su žive Crkve, Boga živoga koji i danas treba apostole i one koji će mu vjerno služiti i graditi. Svaki “kamen” je dobrodošao, svako srce otvoreno je za druge. 
Nakon svete mise uslijedio je kratak glazbeni program, a framaši su predstavili kratak video koji je ujedinio svih predivnih 30 godina milosti u postojanju Frame na Svetom Duhu, čime su i bivšim framašima pobudili predivne osjećaje i potaknuli suze na oči.  A kako bi se sve zaokružilo, proslava se nastavila u Dvorani svetog Franje uz puno smijeha i druženja. 
Bogu hvala na svim milostima, na svakom framašu, duhovnom asistentu i svima koji su na bilo koji način doprinijeli Frami na Svetom Duhu. Hvala svima koji su svojim dolaskom uveličali našu radost i veselje. Molimo za vas, a vi molite za nas da svijet ostane na mladima čija srca gore za Bogom i zbog Njega. 


Mir i dobro i još jednom… sretan rođendan, Frama! 


Tekst: Ema Devaj

Fotografije: Studio Regnare