Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

„Antunovi ljiljani“ i „Vjera i svjetlo“ održali zajednički susret u svetoduškoj Bazilici

Nesvakidašnji susret održao se u nedjelju 17. ožujka u Bazilici na Svetom Duhu. Redovitom susretu osoba s teškoćama i s invaliditetom te njihovih obitelji i prijatelja „Antunovi ljiljani“ pridružili su se članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ iz Vinkovaca. „Antunovi ljiljani“ su zajednica koja je, u prvom redu, jako mlada. Osnovana je pri Bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu krajem rujna 2022. Osnovao ju je župnik fra Ivan M. Lotar jer je uvidio potrebu za takvom zajednicom pri preuzimanju župa Sv. Antuna i Sv. Maksimilijana Kolbea (Bijenik). „Antunovi ljiljani“ su zajednica koja pri bazilici sv. Antuna na Svetom Duhu okuplja djecu i mlade s teškoćama i osobe s invaliditetom svih dobi, uzrasta, interesa i dijagnoza.
Vinkovački hodočasnici su došli u Zagreb u 16 sati. Nakon kratkoga osvježenja, župnik ih je primio u Bazilici gdje je, zajedno s volonterima „Antunovih ljiljana“, predstavio kratku povijest Župe, Samostana i Bazilike te opisao djelovanje svetoduških fratara. Potom je predstavio rad „Ljiljana“: općenito i kroz projekte koji su do sada napravljeni. Zatim je voditeljica zajednice Tihomila Viljetić predstavila rad zajednice „Vjera i svjetlo“. Uslijedila su pitanja i kratka pobožnost svetom Antunu. Nakon uvodnoga dijela, susret se nastavio uz pjesmu i slavljenje, a svi koji su to htjeli, s fra Ivanom su pošli u obilazak zemljišta (kapela Svetog Duha, Veritas, Pučka kuhinja). Po završetku obilaska, drugi dio susreta završili smo zajedničkom meditacijom. Za svetu misu smo se pripremili krunicom BDM. Svetu misu u 19.00 sati je predslavio župnik uz liturgijsku asistenciju franjevačkih odgajanika i ministranata iz zajednice „Vjera i svjetlo“, a oni su na svetoj misi i čitali.
Fra Ivan je u homiliji istaknuo važnost ovakvih susreta i ljepotu različitosti i zajedništva. Osvrnuvši se na Knjigu proroka Jeremije, naglasio je novi savez kojega Gospodin upisuje u naše srce: savez jednakosti, inkluzije, ljubavi, milosrđa i prihvaćanja; najprije samih sebe, a onda i svih drugih oko nas.
Susret smo završili bratskim druženjem u pastoralnoj dvorani „Antonio“ uz vinkovačke i zagrebačke specijalitete koje su pripremili volonteri obiju zajednica. Vjerujemo kako se rodilo jedno novo prijateljstvo i da će se predivna suradnja i umrežavanje ovih zajednica i dalje nastaviti.