Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Proslavljena svetkovina Tijelova

U četvrtak, 30. svibnja u našoj Bazilici svečano smo proslavili svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Gospodinove, a spomenuli smo se i Dana hrvatske državnosti. Svečanu svetu misu s tijelovskom procesijom predslavio je župnik i rektor Bazilike, fra Ivan M. Lotar. Procesijom smo, kao i svake godine, svjedočili svoju vjeru ulicama naše Župe, ali i molili Božji blagoslov za naš kvart, grad i Domovinu.

Fra Ivanovu homiliju donosimo u cijelosti:

Drage sestre i braćo,
Danas smo se okupili oko najveće radosti naše vjere: Isusa prisutnoga među nama. Njegova ispunjenog obećanja danog pri Uzašašću: da će ostati s nama u sve dane do svršetka svijeta.
Naša kršćanska i katolička vjera nije zbir zakona i propisa koje moramo „obavljati“ ili ispuniti kako bismo se Bogu svidjeli, kako nas ne bi kaznio ili štoveć… Kršćanstvo je događaj susreta sa živim Bogom prisutnim među nama. S Bogom koji nas neumorno poziva doći k njemu, napose svi umorni i opterećeni. A tko, barem nekad od nečega ili nekoga nije umoran ili čime opterećen?
Mnogo se govori o „dostojnosti“ kada govorimo o euharistiji. Pa idemo malo o tome. Općenito govoreći, nitko od nas nije generalno, uvijek, u cijelosti i savršeno dostojan Isusa niti njegove prisutnosti. Krv Kristova ima snagu „Očistiti savjest našu od mrtvih djela, na službu Bogu živomu.“ – kaže nam danas Poslanica Hebrejima. Isus nas čini dostojnima, u svojoj Presvetoj Krvi, po Vodi krštenja i po Krvi kojom nas pere u sakramentu pomirenja. Ta Voda i Krv su iste koje su provrele iz Kristova probodenoga boka na križu. Na nama je samo da dobro zapamtimo riječi Knjige Izlaska: „Sve što je Gospodin rekao izvršit ćemo i poslušat ćemo.“ Vršenjem Gospodinovih Riječi (zapovijedi) i poslušnošću vjere mi prihvaćamo Isusov nevjerojatni dar i uranjamo u njegovu prisutnost te ostvarujemo darovanost susreta: ponajprije kao zajednica, a potom – posljedično –  i pojedinačno.
U evanđelju se susrećemo s događajem ustanovljenja Euharistije. I mi danas, na svetim misama nedjeljom, blagdanima i svakim danom prepoznajemo da su najsvetiji dio svete mise upravo Isusove riječi Ustanovljenja koje nas vode i do samoga primanja Kristova Tijela i prihvaćanja mandata, poslanja da proslavljamo Boga svojim životom. Sve drugo u svetoj misi vodi prema i izvodi iz te središnjosti.
U našoj Domovini danas slavimo i Dan državnosti. Mnogima nije drago što su Tijelovo i Dan državnosti, kao neradni dani za većinu ljudi, na isti dan, što je razumljivo, no što je tu je. Dan hrvatske državnosti slavi se u spomen na uspostavu, konstituiranje prvoga demokratski izabranoga višestranačkoga Sabora, što se dogodilo 30. svibnja 1990. godine. Pritom je kardinal Franjo Kuharić izrazio želju za budućnost hrvatskog naroda s moralnim, kulturnim i ekonomskim napretkom. Ekonomski smo sigurno napredovali, štogod neki rekli. Kulturalno? To bih ostavio na procjenu svakome od vas. Moralno definitivno nismo napredovali i to vidimo u svim porama društva. Ne razlažući pojedinačno sva polja gdje smo kao društvo moralno podbacili – svima su nam dobro poznate sve moralno-goruće teme našega društva – želim se usredočiti na rješavanje problema, a ne na kukanje i kritiku.
Ovaj izazov kojega je pred nas stavio blagopokojni kardinal Kuharić, pred svakim je od nas. Za ljubav prema Domovini nije dovoljno, premda je lijepo, okačiti trobojnicu i pjevati budnice. Samo etičnošću, moralnošću i poštenjem u upravljanju i vođenju poslova; suosjećanjem, dosljednošću, milosrđem i praštanjem u međuljudskim odnosima; izgradnjom i njegovanjem istinskih obiteljskih vrijednosti utemeljenih na evanđelju Kristovu te služenjem svima kako nas je Isus pozvao služiti, pokazujemo pravu i istinsku ljubav prema našoj, dragoj nam Domovini.
Za kraj mi dopustite jedan mi od omiljenih citata o svetoj Pričesti:
Kada se duša pričešću često hrani, njezina otmjenost nikada ne potamni. Isus kojega primamo našu dušu posvećuje, uljepšava i čini da kreposti u nama rastu.
Razmatranjem Riječi Božje, čitanjem Katekizma i drugih duhovnih knjiga njegujmo i odgajajmo svoju savjest: da ne bude skrupulozna niti neosjetljiva. Dobrom pripravom učinimo da se milost Božja, koja se na nas spušta u svetoj ispovijedi, u nama i ukorijeni. Tada ćemo zaista moći, punom dušom i srcem postati baštinicima Kraljevstva Božjega već sada na Zemlji u pripremi za Domovinu pripravljenu nam u nebesima. Amen.

Fotografije: Vlado Badrov