Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Održan šesti Antunovski hod mladih

Veliko okupljanje mladih iz Zagreba, Sesvetskih Sela, Zagrebačke nadbiskupije, ali – iz godine u godinu – sve više i drugih dijelova Hrvatske i nekoliko europskih zemalja, održano je po šesti put u subotu, 8. lipnja 2024., u sklopu Antunovskog hoda u kojem je 11 tisuće njih sudjelovalo od sesvetske župe Sv. Antuna Padovanskog, na periferijama glavnoga grada, do njegova samoga srca: bazilike Sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu.

Oko jedanaest tisuća mladih svoj 16 kilometara dug hodočasnički put započeli su najprije svetom misom, a obogatili su ga u hodu molitvom, pjesmom i tišinom, ali i glasnim i rasplesanim slavljenjem pogotovo na zagrebačkom središnjem trgu što je trajalo više od sat i pol vremena i u konačnici dolaskom do Svetoga Duha bdijenjem i slavljenjem pred Presvetim, a sve uoči četvrtka, 13. lipnja, kada slavimo svetkovinu sv. Antuna. Geslo 6. Antunovskog hoda mladih bilo je „Tko daje srce daje sve“.

Ovaj gotovo desetosatni hod zajedničkim snagama organiziraju Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca, dvije spomenute župe Sv. Antuna Padovanskog uz podršku Evangelizacijske zajednice „Sveti Duh“ predvođene svojim voditeljem i inicijatorom hoda fra Stjepanom Brčinom.

Fra Stjepan je predslavio i podnevnu svetu misu kojom Hod započinje, a pri kraju samoga hodočašća još u hodu od Trga bana Josipa Jelačića do Svetoga Duha za Informativnu katoličku agenciju je izjavio da ovo događanje duhovno budi i Zagreb i Hrvatsku „jer smo vidjeli da mladima ne smeta ni sunce ni umor ni ništa drugo i da slave Boga ovakvim srcem i radošću tako da mislim da ovo doista jest jedno veliko duhovno buđenje“. Svetoj misi prethodi pretprogram kojega animira Evangelizacijska zajednica „Sveti Duh“, a na svetoj misi je pjevao domaći zbor mladih iz Sesvetskih Sela.

Na početku svete mise, nazočne je u ime organizatora, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, pozdravio delegat provincijalnog ministra fra Miljenka Hontića, fra Vladimir Vidović, definitor. Fra Vladimir je istaknuo radost i oduševljenje širenja Božje ljubavi i naše radosti u snazi svjedočanstva i evangelizacije po zagovoru svetog Antuna.

Uz sudionike iz svih dijelova Hrvatske, pogotovo od onuda gdje djeluju franjevci konventualci, bili su tu i mladi, kao i prošle godine, iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Srbije te drugih zemalja, poput Makedonije, iz Strumice koji su nam rekli da im je ovo drugi dolazak na Antunovski hod.

Oduševila ih je prošlogodišnja atmosfera, pogotovo toliki broj mladih i njihovo zajedništvo, a i svi drugi koje smo također susreli potvrdili su da je svakako najdojmljivije slavljenje i svjedočenje Boga na otvorenom.

„Dragi mladi, neka vam riječ sv. Antuna bude putokaz u hodu s Kristom. Propovijedajte Isusa svojim riječima i djelima. Zazivajte ga u trenucima napasti, razmišljate o njemu i čitajte njegove riječi.“ – istaknuo je fra Stjepan.

Na Trgu bana Jelačića – nakon prve točke hodočasničke stanke i okrepe pri samostanu hercegovačkih fratara u Dubravi – bio je vrhunac i pjesmama i plesom, posebice igrokazom, uz animiranje članova Evangelizacijske zajednice u više od sat i pol vremena. U središtu glavnoga grada moglo se tako i slaviti i moliti Boga na koljenima, a dodajmo da je to prvi put bilo moguće pred velikom pozornicom otkako se prije šest godina krenulo s Hodom.

Završna dionica puta nastavila se Ilicom do svetoduškog brežuljka i bazilike Sv. Antuna Padovanskog gdje su franjevci konventualci i drugi brojni vjernici, koji nisu pješačili, dočekali hodočasnike, a finale i ovoga puta bilo je u pretijesnome Antunovom svetištu koje trajno čuva svečeve relikvije. Mnogi su molili i sjedeći na ulici, a gotovo duplo više sudionika (jedanaest tisuća) u odnosu na prošlu godinu, učinilo je to da iako je najavljen kraj programa iza 21.00 sat, još punih pola sata i više sudionici hodočasničkog pješačenja su se slijevali iz Ilice na Sveti Duh.

Neumorna pjesma, ples i molitva uz glazbenu animaciju slavljeničkog tima „Ješua“ – te prijenosa na dva videozida izvan bazilike – završili su u noći, a neki su sve to nastavili neko vrijeme i u dvorištu svetišta.

Pri ulasku u Baziliku, hodočasnike je tradicionalno dočekao rektor i župnik, fra Ivan M. Lotar uz škropljenje blagoslovljenom vodom, a nakon slavljenja uputio je nazočnima riječi dobrodošlice istaknuvši da je „ovo nešto neviđeno i nevjerojatno“. Zatim je zahvalio svim redarima, policiji, hitnim službama, svim dobročiniteljima, fratrima koji satima neumorno ispovijedaju na svim četvrtcima za mlade, a napose subratu koji je podnio najveći dio tereta organizacije, fra Stjepanu.

Uslijedilo je zahvalno euharistijsko klanjanje i druženje.

Ovaj put novost je, uz rekordan broj sudionika, bila i da su na trasi hoda podijelili 50 velikih svjetloplavih zastava onima koji su i na taj način sa svojih prozora željeli podržati mlade pješake, a na čelu procesije redovito je veliki drveni križ s prvostupanjskim relikvijama sv. Antuna Padovanskog. Druga novost je da će prvi put ove godine nakon Antunovskog hoda mladih organizatori krenuti i sa zahvalnim hodočašćem u Padovu koje počinje u subotu, 22. lipnja, a već sada je popunjeno sedam autobusa. Treća novost su dva videozida, u odnosu na dosadašnji jedan, te laserska projekcija na Bazilici i zvoniku s ispisanim riječima: Sv. Antune, moli za nas.

Neka nas sve prati Božji blagoslov u ovim „Antunovim danima“ pripreme za svetkovinu Sveca svega svijeta.

O Hodu u medijima:

“Izdvojeno” (https://www.youtube.com/watch?v=-hb38r5mN0k)

https://net.hr/video/vijesti/uz-pjesmu-ples-i-molitvu-tisuce-mladih-na-antunovskom-hodu-fra-brcina-vidite-tu-mladost-i-radost-cd204508-25bd-11ef-91fd-72780b90502a

https://dnevnik.hr/video/antunovski-hod-mladih-vjernika—62839295

https://www.24sata.hr/news/video-antunovski-hod-okupio-je-tisuce-vjernika-na-zagrebackom-trgu-tko-daje-srce-daje-sve-987384

https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/tisuce-mladih-16-kilometara-hodocastilo-pogledajte-kako-je-izgledao-glavni-zagrebacki-trg-15469563

https://www.vecernji.hr/zagreb/od-sesvetskih-sela-do-bazilike-na-svetom-duhu-tisuce-vjernika-sutra-krece-na-antunovski-hod-mladih-1775361

https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/odrzan-6-antunovski-hod-mladih-od-sesvetskih-sela-do-svetoga-duha-u-zagrebu-sudjelovalo-vise-od-10-000-ljudi

Foto: Tomislav Dunđer i Luka Pavlić