Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Zagrebački franjevci konventualci predstavili “Hrvatsku vinsku kulturu” Tanje Baran

U organizaciji Samostana sv. Antuna Padovanskoga franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu u nedjelju 9. lipnja 2024. održano je predstavljanje nedavno objavljene znanstveno-popularne monografije „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran. Svečanost je održana kao dio Dana sv. Antuna koji prethode svečevoj svetkovini 13. lipnja.

„Ovom monografijom, koja je i znanstvena i popularna istovremeno, ukoričena je i popunjena praznina hrvatske kulture kojom se dosad nitko nije sustavno bavio“, istaknuo je predstavljač knjige professor emeritus Stipe Botica, jedan od trojice recenzenata. „Autorica se u knjizi, koju možemo zvati hrvatskom vinskom enciklopedijom, ponajprije bavi uljudbom koja prati život uz vino pa tako približava svjetske vinske tijekove od postanka svijeta do danas. U to uklapa hrvatsku vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju otkako su Hrvati došli na današnje prostore s razvojem tijekom svih stoljeća. Otkriva nam seoske, građanske i aristokratske slojeve i mnoge njihove vinske regule, običaje i propise, donosi nam pregled svega stvorenog uz vino u književnoj, likovnoj i glazbenoj umjetnosti. Monografija sadrži cjelokupan znanstveni aparat, ukrašena je s gotovo 400 krasnih likovnih priloga, a napisana je privlačno, jezikom razumljivim i pristupačnim svim društvenim skupinama“, objasnio je prof. Botica.

Autorica Tanja Baran govorila je o tome kako Hrvati današnjice preslabo poznaju svoje vinske tradicije koje su izuzetno lijepe, bogate, raduju čovjekovu dušu, a ostale su u ropotarnici prošlosti i potpuno su zaboravljene u izvedbenom smislu i bez uporabne vrijednosti. „Zato su sve naše vinsko-pajdaške regule, osim što su opisane i valorizirane, cjelovito otisnute u dodatku monografije, kao i veliki ritual o krštenju mošta pa je i sama monografija na taj način dobila uporabni aspekt“, istaknula je autorica. Detaljnije je govorila o kršćanskim sadržajima kojima je knjiga prepletena, a koji su iznimno bogati i detaljno prikazani pod naslovom „Vino i loza u Bibliji“. Pojasnila je da se vino i loza u Svetom pismu spominju više stotina puta, i u Starom i u Novom zavjetu, govorila je i o misnim vinima i o hrvatskim biskupijama koje imaju vlastitu proizvodnju misnih vina. Približila je i hrvatske vinogradarske običaje od blagdana sv. Vinka s kojim započinje nova vinogradarska godina, preko blagdana vinskih svetaca Jurja, Ivana, Mihaela i Martina. Zbog bogatih vinskih tradicija diljem cijele domovine sv. Martin je prikazan i u zasebnom poglavlju“, približila je autorica i zaključno održala zdravicu pajdašiji po najpoznatijim hrvatskim vinsko-pajdaškim regulama „Križevačkim štatutima“.

Kroz program je moderirao glavni urednik Glasnika sv. Antuna Padovanskog „Veritasa“ fra Vladimir Vidović rekavši da su uoči svetkovine sv. Antuna, a nakon iznimno dobro uspjeloga Antunovskog hoda po Zagrebu, u samostanu željeli svojim vjernicima predstaviti jednu vrijednu knjigu, a da im je osobito drago što je to knjiga koju je napisala osoba koja se godinama veoma zauzeto bavi hrvatskom kršćanskom kulturom. „Rado surađujemo s Tanjom Baran iza koje ne stoji nikakva institucija, već se za kršćanske vrijednosti osobito u kulturi zauzima sama sa svojim prijateljima i podupirateljima koji prepoznaju vrijednost i važnost programa kršćanskoga nadahnuća“, naglasio je moderator ističući da je vino tekućina bez koje nema mise, a i da se uz vino redovito prožimaju svakodnevni i posebni sadržaji u ljudskim životima.

Okupljene je uvodno pozdravio i rektor Bazilike i župnik sv. Antuna Padovanskog fra Ivan Marija Lotar osvrnuvši se na svoje ranije susrete s autoricom Tanjom Baran i recenzentom Stipom Boticom i izrazivši radost što se uz monografiju obogaćuju Antunovi dani na Svetome Duhu.

Program su glazbeno obogatili, pjevajući vinu posvećene popularne pjesme, Antonia i Georg Linde.

Nakladnik monografije „Hrvatska vinska kultura“ je Prigorski Media d. o. o. Recenzenti su professor emeritus Stipe Botica, prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Đuro Horvat. Knjiga je opsega 456 stranica, formata je 20,5 x 25,5 cm, tvrdoga je uveza, ima 390 likovnih priloga. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Monografija se može naručiti na e-adresi: hrvatska.vinska.kultura@gmail.com.